Rejsens program:
1. dag – mandag
Der er afgang fra Kbh. og flyet ankommer til Cairo. Vores repræsentant møder jer i Cairo lufthavn og assisterer jer til indenrigsflyet til Aswan. Ved ankomst til Aswan lufthavn bliver I mødt af en af vores repræsentanter som hjælper jer videre til krydstogtbåden og hjælper med at tjekke ind.
2. dag – tirsdag
Efter morgenmadsbuffeten er der udflugt i Aswan, herunder til Den nye Dæmning og Philae Templet. Udflugten varer ca. 3,5-4 timer og efter udflugten kører I tilbage og spiser frokost på skibet.
Om eftermiddagen er det muligt at besøge i Det Nubiske Museum, der fortæller historien om Nubien fra oldtiden frem til nutiden og tilblivelsen af dæmningerne og Lake Nasser Søen.
Der er middag på båden.
3. dag – onsdag
Efter morgenmadsbuffeten er formiddagen til fri disposition. Måske kunne den bruges til en gåtur gennem basaren eller en felucca-tur på Nilen, med besøg i den botaniske have på Kitchener Island.
Det er
bestemt også værd at køre de 280 km til Abu Simbel og opleve Ramses II.
imponerende templer (skal tilkøbes som ekstra tur). Vælger man det, er der
afgang meget tidlig morgen. Turen tager ca. 3 ½ time hver vej og man er tilbage
på båden ved frokosttid. Når I er fremme ved templerne, venter et fantastisk
syn os. Det er Ramses 2.’s tempel og Hathortemplet, viet til kærlighedsgudinden
Hathor og dronning Nefertari.
Templerne blev udhugget af klippen under farao Ramses 2. i det 13. århundrede
f.Kr. som et evigt minde om ham selv og hans dronning Nefertari. Templet fejrer
hans sejr ved slaget ved Kadesh. De fire store statuer af Ramses, som er 20 meter høje er et imponerende syn og har selvfølgelig også skulle vise hvor stor og mægtig faraoen var over for nubierne og folkene fra syd. Særligt ed templet er at to gange om året, 22. februar og 22. oktober, falder solens stråler ved daggry direkte ind i templets allerhelligste, 60 m inde.
Begge templer blev i forbindelse med opførelsen af dæmningerne og Nasser søen, flyttet langt højere op, og genplaceret i samme afstand til hinanden og i nøjagtig samme position som tidligere. Det blev gjort ved hjælp fra UNESCO og ville i dag ligge under vand i Nasser, hvis ikke de var blevet flyttet.
Båden sejler nu mod Kom Ombo og det er skønt at sidde oppe på soldækket og følge med i livet langs Nilen i landsbyerne og på markerne.
Når båden når Kom Ombo,og det er her muligt at besøge Kom Ombo Templet. Dette tempel er et dobbelttempel, som er viet til falkeguden Horus og krokodilleguden Sobek.
Herefter sejler I videre til Edfu, hvor der lægges til for natten og overnatter.
Middagen spises på båden.
4. dag – torsdag
I spiser morgenmadsbuffet på skibet og hen ad formiddagen sejler skibet videre mod slusen i Esna. Når den er passeret, kan vi sejle videre mod Luxor, som vi når sen eftermiddag. Middagen spiser vi på båden.
5. dag – fredag
Efter morgenmaden herefter er der udflugt til Kongernes dal, Hatshepsut Templet og Memnon kolosserne.
I besøger 3 af gravene i Kongernes dal. Det er muligt at komme ned i Tut Ankt Amons grav, som nok er den mest kendte grav. Det er endvidere muligt at komme ned i den virkelig imponerende og smukt udsmykkede Seti d. 1.s grav. Vil man besøge disse to grave er det nødvendigt med tillægsbillet, som skal købes ved indgangen til dalen.
Det er muligt for de morgenfriske at tage en tur med luftballon over Kongernes Dal (skal tilkøbes som ekstra tur). Her flyves afsted samtidig med solens førstestråler rammer dalen og det er en helt utrolig smuk ogenestående oplevelse.
I er tilbage på skibet til frokosttid og spiser frokostbuffet der.
Eftermiddagen kan bruges på egen hånd. Måske skal den bruges til at gå en tur i basaren eller en tur på det meget flotte Luxor museum (skal tilkøbes som ekstra tur). Udstillingen er velorganiseret og godt forklaret. Det er et af de bedste museer i Egypten.
I er tilbage på skibet og spiser middag. Overnatning i Luxor.
6. dag – lørdag
Efter morgenmaden går udflugten til verdens største tempelkompleks Karnak og Luxor templet.
Karnak templet blev startet udgravet for 150 år siden og der bliver stadig fundet nyt at udgrave. Templet skiller sig særligt ud ved den store søjlehal med 20 meter høje søjler, Hatshepsuts kapeller, de to store obelisker i den centrale del af templet, og endelig det såkaldte ’botaniske kammer’ med relieffer af de dyr og planter, som Tuthmosis 3. hjembragte fra sine mange felttog i Syrien.
Det er virkelig imponerende at besøge templet og man skal ikke snyde sig selv for denne oplevelse.
Efter besøget i Karnak fortsætter I til Luxor templet. Det er bygget af Tutankhamons bedstefar, Amenhotep 3. og er efterfølgende udvidet gennem flere epoker.
I templet findes blandt andet en næsten 100 meter lang frise, der viser Tutankhamon fejring af den årlige Opet-fest, hvor Amon-Re fra Karnak besøger Luxor-templet. Templet er stadig i brug og der ligger en moské i forgården af templet hvorfra der stadig afholdes en årlig procession rundt om templet, ligesom præsterne gjorde i oldtiden.
Frokosten spises på skibet og herefter sættes kurset mod Quenna.
7. dag – søndag
Lidt uden for byen ligger det berømte Hathor-tempel Dendera, vi skal besøge.
Her er det blandt andet muligt at se et relief af Kleopatra sammen Cæsarion, Cæsar og Kleopatras søn. Det er endvidere muligt at se de farvestrålende relieffer.
Så er det tilbage på båden og spise frokost.
Båden sejler videre og passerer jernbanebroen og slusen i Naga Hammadi, hvor der er overnatning.
8. dag – mandag
Vi sejler til El Balyana via Abu Homars sluse. Efter morgenmaden på båden er der mulighed for at besøge oldtidsbyen Abydos og Seti 1. templet.
I Abydos findes et imponerende og meget velbevarede Seti d. 1.s tempel. Templets mure er udsmykket med nogle af de fineste relieffer. Abydos var i oldtiden centrum for Osiris kulturen og havde derfor stor religiøs betydning. Det var meningen, at alle egyptere skulle tage på en pilgrimsrejse til Abydos mindst en gang i deres liv.
Der er middag på båden og efter en kort sejlads når vi Sohag, hvor vi overnatter.
9. dag – tirsdag
Båden sejler videre mod Tel el Amarna og I spiser morgenmad om bord.
Herefter skal Asyouts sluse passeres og I spiser frokost imens.
I fortsætter mod Tel el Amarna og ved ankomst er der mulighed for at besøge Amarna Visitor Center og høre historier om Akhenanten og Nefertiti og deres by.
10. dag – onsdag
Tidligt om morgenen starter dagens mulige udflugt til et af rejsens absolutte højdepunkter: ruinerne i Amarna, hvor den såkaldte kætterkonge Akhnatons by lå. Kætterkongen Akhnaton, blev kaldet således, da han indførte tilbedelse af kun én gud, hvor det altid havde tilladt at tilbede flere guder. Dette blev dog lavet om igen, da hans søn Tut Ankt Amon, kom til magten.
I skal besøge nogle af nordgravene, som Akhnatons embedsmænd havde fået lov til at udhugge i klipperne. Især ypperstepræsten Meri-Res grav er en oplevelse. Væggene er blevet renset og ordentligt belyst, så reliefferne af Akhnaton og Nefertiti virkelig kommer til deres ret. Efterfølgende er der besøg i Akhnatons ødelagte grav.
I tager til centrum af byen og ser resterne af kongens store palads samt det store og lille Atontempel. Der er ikke meget tilbage af disse bygninger, kun fundamenter, men det er alligevel en særlig oplevelse at gå rundt her, hvor Atonkulten engang blev dyrket.
Akhnatons solby fik en ganske kort levetid. Efter kongens død i 1335 f.v.t. blev byen forladt, og de store templer blev revet ned. Akhnatons søn Tutankhamon vendte også byen ryggen og valgte at flytte tilbage til Luxor. Resterne af Akhnatons by blev først genfundet i slutningen af forrige århundrede. I hvad der en gang var byens udenrigsministerium fandt man næsten 400 lertavler med kileskrift, som giver et meget levende billede af Egyptens forhold til staterne i Levanten i midten af 1300-tallet f.v.t. Området er også kendt for at have gemt på mange smukke kunstskatte, blandt andet den berømte statuebuste af Nefertiti, som i dag kan ses i Berlin.
Efter frokost går turen til Tuna el-Gebel på Nilens vestbred. Her er der besøg i et fantastisk gravanlæg, som består af et kæmpemæssigt netværk af katakomber til mumier af hellige dyr. Her kan I gå ned i katakomberne, og blandt andet skal se mumificerede ibisser og bavianer. Hellige dyr spillede en vigtig rolle i egyptisk religion, for gudernes sjæl, ba, kunne tage bolig i dem, og derved kunne man kommunikere med guderne. Vi fortsætter mod Ashmunein, oldtidens Hermopolis, hvor resterne af visdomsguden Thots tempel ligger.
I tager tilbage til båden og sejler mod Minya mens frokosten indtages. Om aftenen ankommer båden til byen Minya, som egypterne kalder ”Det øvre Egyptens brud”.
Der er middag på båden.
11. dag – torsdag
Båden sejler til Beni Soif.
I dag er der besøg i et interessant gravområde i Mellem-Egypten. I bliver kørt ca. 25 km til Beni Hassan på Nilens østbred. Her er der monumentale privatgrave fra Det mellemste Rige (cirka 1800 f.v.t.), som var en meget urolig tid i Egyptens historie. I nogle grave findes nogle enestående stukmalerier der er fulde af kamp- og belejringsscener, hvilket er meget sjældent at se i private grave.
Der er i alt 39 grave i området, hvoraf fire er åbne for offentligheden. Det er grave der tilhører guvernørerne Amenemhet, Khnumhotep 2., Baqet 3. og Khety, og vi besøger alle fire. Fra gravene er der en storslået udsigt over Nilen, og man fornemmer, hvor smalt det opdyrkede område langs Nilen rent faktisk er. Selvom der bor cirka 92 millioner mennesker i Egypten, så er landets landbrugsareal kun på 3,5 millioner hektar, som er ca. 3,5 % af landets areal. Det er hovedsageligt Nildalen og deltaområdet nord for Cairo.
Middag og overnatning på båden i Beni Souf.
12. dag – Fredag
Båden sejler videre mod Cairo, Afrikas største by med ca. 20 millioner indbyggere. I løbet af dagen kan I nyde udsigten over de frodige bredder, og se livet gå sin daglige gang i de små landsbyer, vi sejler forbi. De lokale vasker tøj ved flodbredden, og fiskere trækker dagens fangst op. Der er også mulighed for at tage en dukkert i poolen eller nyde en god bog på soldækket.
Efter en afslappende dag ankommer vi til Cairo. I spiser middag og overnatter på skibet.
11. dag – torsdag
Om morgenen er der udflugt i Cairo, til de storslående pyramider, det eneste af oldtidens syv underværker, der stadig står intakt.
Sfinksen ligger ved siden af og denne sagnomspundne skabning skal selvfølgelig også beundres.
Der er frokost på båden og eftermiddagen er til fri disposition.
Vi spiser middag og overnatter på båden
12. dag – fredag
Der er morgenmad på båden og derefter besøg på det Egyptiske Museum, hvor der blandt meget andet findes Tut Ankt Amons berømte gravskat, med bland andet den meget smukke og tunge guldmaske.
Vi besøger herefter citadellet, fæstningen der kan dateres tilbage til Saladins tid og som beskyttede Kairo fra blandt andre korsridderne.
Sidste middag ombord og overnatning på båden.
13. dag – lørdag
Der er tjek ud efter morgenmaden og I kører til lufthavnen for at flyve hjem til København med Egypt Air fra Cairo, ankomst i Kbh.