Udflugter i Kairo med journalist Rasmus Bøgeskov Larsen
Younes Rejser kan tilbyde eksklusive ture i Kairo, hvor journalist Rasmus Bøgeskov Larsen tager jer med rundt i byen og fortæller historier om diktatorer, kaliffer, revolutioner, tro og traditioner. Han kan også lave ture, der er centreret om originalt egyptisk kunsthåndværk eller om egyptisk madkultur. Endelig kan I om aftenen komme med Rasmus til spirituel dans i Islamisk Kairo eller på bar-hopping i Downtown.
Alle ture er inklusiv transport, entré og frokost eller middag, men eksklusiv drikkevarer.
Rasmus Bøgeskov Larsen har været bosiddende i Kairo gennem mere end 13 år og er tidligere korrespondent for Dagbladet Politiken. Rasmus taler flydende arabisk, er gift med en egypter og har et indgående kendskab til politik, kultur og religion i det moderne Egypten.
Revolutionens og Middelalderens Kairo
Hvordan oplevedes det arabiske forår i Egypten, og hvad blev der af oprøret? Rasmus tager jer med rundt i revolutionens Kairo og fortæller historier om oprøret i 2011 og tiden derefter. I kommer selvfølgelig til Tahrir-pladsen, som var centrum for revolutionen, og vi går derfra rundt i den moderne bymidte, som blev grundlagt i slutningen af 1800-tallet. Over en kop kaffe eller te på en lokal cafe, giver Rasmus sit bud på, hvorfor det er så vanskeligt at få væltet nutidens faraoer, og fortæller historier om livet i det moderne Egypten.
Efter frokost tager vi 1000 år tilbage i tiden. I Middelalderen var Kairo en af verdens største og rigeste byer og et intellektuelt centrum for det islamiske rige. Det universitet i verden, som har været i kontinuerlig brug længst, ligger her, og det tiltrækker stadig teologistuderende fra hele verden. Vi besøger universitetets flotte moske, og Rasmus fortæller om livet i kalifatet, som var meget anderledes end de fleste i dag forestiller sig, inklusiv de fundamentalister der ønsker at genskabe kalifatet i dag. Vi går videre ned af hovedstrøget i Islamisk Kairo, og besøger nogle af de imponerende bygningsværker, som kaliffer og sultaner lod opføre for at vise deres magt og vælde. Rasmus fortæller historier om blandt andet en kløgtig og ambitiøs kvindelig hersker og det særlige krigerkorps Mamelukkerne, som gik fra at være slaver til at være sultaner.
Efter turen er det muligt at shoppe i byens bazar.
Pris: 750 kr. pr. person. Varighed: Ca. 6-7 timer
Koptisk Kairo, skraldebyen og klippekirken
Kristendommen har dybe rødder i Egypten. Nogle af de første kristne flygtede til den egyptiske ørken for at undslippe romernes forfølgelse. Her byggede de verdens første klostre, hvorfra ideen om munkeordener spredte sig til hele verden. De egyptiske kristne videreførte sprog og traditioner fra de faraoniske kongedømmer og etablerede deres egen ortodokse kirke, den koptiske. Vi tager til en bydel i Kairo, der gennem århundreder primært var beboet af kristne. Her besøger vi en af Afrikas første kirker og en af de ældste synagoger, samt det flotte museum for koptisk kunst. Over frokosten fortæller Rasmus om de kristnes komplicerede situation i nutidens Egypten.
Herefter tager vi til kvarter, hvor mange kristne lever af at genbruge affald. Deres leveforhold er på én tid et eksempel på den modernes stats forfald og et imponerende udtryk for menneskets livskraft. Beboerne er i stand til at genbruge næsten al skrald, og deres succesfulde forretning gør dem bedre stillet end mange andre fattige. De kristne har en ekstra fordel, fordi de kan fodre deres svin med det organiske affald. Vi ser, hvordan de arbejder og besøger en lokal organisation, der lærer både muslimer og kristne at trylle kunsthåndværk ud af skraldet. I kvarteret findes en af Mellemøstens største kirker, som er hugget ud af en klippe. Den besøger vi som det sidste på turen.
Pris: 800 kr. pr. person. Varighed: Ca. 6-7 timer.
Egyptisk madkultur
Det egyptiske køkken er præget af de mange forskellige kulturer, som har rejst gennem landet og beboet det. Vi skal derfor vidt omkring på denne gåtur i det centrale Kairo, hvor vi forkæler tungen. Start dagen på tom mave, afslut den fuld af gastronomiske indtryk. Vi besøger en række restauranter og får smagsprøver og en snak med kokken. Undervejs fortæller Rasmus om egyptiske spisevaner, og hvordan de afspejler samfundet.
I løbet af turen skal vi opleve, hvordan egypterne tilbereder deres fava-bønner, som er en fast bestanddel i hverdagskosten. Vi skal selvfølgelig smage den traditionelle grønne suppe molokheya, egyptisk sildesalat, fyldt due og den besynderlige ret koshary, som er meget folkekær, men faktisk slet ikke er egyptisk. Intet går til spilde, når egypterne er i køkkenet, og afhængig af, hvor langt nysgerrigheden strækker, kan I prøve at smage eksempelvis hjerne, tunge eller kofødder. Mellem restaurantbesøgene tager vi forbi en ostehandel, et bageri, en krydderiforretning og et kafferisteri for at få smagsprøver på nogle af grundelementerne i det egyptiske køkken. Vi skal selvfølgelig også drikke friske juice og egyptiske specialiteter som kokos-drikken sobia, ligesom vi skal have noget til den søde tand hos en af de mange butikker med egyptiske desserter.
Pris: 600 kr. pr. person, inklusiv al mad. Varighed: 4 timer.
Turen kan ikke gennemføres i ramadanen (10. marts – 9. april 2024)
Egyptisk kunsthåndværk
I Egyptens bazarer er der efterhånden flere billige kinesisk-producerede varer og kopi-produkter end der er ægte egyptisk håndværk. Man skal kende de rigtige forretninger, og ofte skal man helt andre steder hen i byen for at finde det. På denne tur tilbringer vi derfor dagen med at tage rundt i Kairo for at besøge værksteder og butikker, hvor vi kan se originale, håndlavede kvalitetsprodukter.
På programmet er blandt andet et besøg på et kunstcenter, hvor lokale bliver oplært fra de er børn i at fremstille store og meget detaljerige vægtæpper. Grundlæggeren er en kendt arkitekt, der har gjort meget for at bevare traditionel egyptiske byggestil, hvilket vi også får at se på centeret. Vi tager forbi pottemagernes lille by, hvor dusinvis af værksteder er samlet, og vi går ned af teltmagernes gade, hvor de i dag hovedsageligt laver pudebetræk og vægdekorationer med islamiske eller faraoniske mønstre og motiver. Vi skal også se unikke egyptiske lædersko, designet af et par unge kvinder, og flotte lamper lavet i bronze og alabast. Desuden besøger vi butikker, der sælger kunsthåndværk fra rundt om i landet.
Pris: 600 kr. pr. person. Varighed: Cirka 4-5 timer
Aftentur: De hvirvlende dervisher
I hjertet af Islamisk Kairo kan man opleve de ‘hvirvlende dervisher’ og deres meditative dans. Sufismen, den spirituelle tilgang til islam, har gennem århundreder været den mest udbredte og folkelige med dens fokus på individets forbindelse til gud snarere end rigide regler for, hvad man må og ikke må. Centralt i sufismen står dans og musik, som tillader mennesket at komme tættere på gud og glemme sit eget ego. De mest dedikerede går i lære for at bliver ‘dervisher’, som efter årelang træning bliver i stand til at mestre den krævende ‘tanoura’-dans. Her spinder dervisherne rundt om sig selv til musik med hypnotiske rytmer for at opnå en trancetilstand, hvor selvet opløses.
De hvirvlende dervisher optræder i en gammel karavanestation fra 1500-tallet. I deres forestilling er det religiøse aspekt nedtonet, og de præsenterer i stedet et halvanden time langt show, der fremviser deres utrolige evner som dansere. Inden forestillingen fortæller Rasmus mere om sufismen og egypternes forhold til deres tro over en middag i Islamisk Kairo.
Pris: 500 kr. pr. person. Varighed: 3 timer
NB. Sufi-danserne kan opleves mandag, onsdag og lørdag.
Aftentur: Bar-hopping
Egypterne har et kompliceret forhold til alkohol. Oldegypterne var blandt de første i verden til at producere øl, og under det islamiske kalifat var vin så populært, at vinsælgerne havde deres egen gade – til trods for at de retslærde mente, det var ‘haram’ at drikke det. I dag er det tilladt for alle over 21 at drikke alkohol, og salget har aldrig været højere, men det kan være svært at få øje på i et samfund, som fastholder en konservativ overflade. Byens barer holder lav profil, men bag de anonyme døre er der ofte propfyldt med gæster.
Vi tager en tur rundt til nogle af vandhullerne i det centrale Kairo, hvoraf flere har udskænket i mere end 100 år. Vi skal smage lokalproduceret pilsner og vin fra det voksende antal egyptiske vingårde, som har hævet niveauet betydeligt det seneste årti. Blandt andet fremstiller de en hvidvin på en egyptisk drue, som ikke findes andre steder. Undervejs fortæller Rasmus historier om de moderne egypteres forvirrende forhold til livets nydelser. Det kan være vanskeligt at forstå, hvis man ikke er vandt til at gradbøje tro og traditioner.
Pris: 500 kr. pr. person. Varighed: 3 timer
Turen kan ikke gennemføres i ramadanen (10. marts – 9. april 2024)
Vil du have Rasmus med på hele rejsen, er Rasmus er også rejseleder på en af vores rejser som du kan læse mere om her: De gamle og de nye faraoer